Hvis du har den målsætning som rettesnor når du udarbejder / udvælger indhold til dine skilte, så er du godt på vej til at få fuld værdi af din investering. Omvendt så er manglende forståelse for vigtigheden af godt indhold, kilden til at dine skilte fejler deres mission.
I denne artikel vil jeg bryde målsætningen ned i nogle mere konkrete eksempler, du kan bruge som inspiration, når du skal udarbejde indhold til dine skærme.
Der findes der er hav af muligheder for anvendelse af infoskærme og digitalskilte, så jeg kan umuligt ramme alle varianter med nogle konkrete eksempler. Min opfordring er derfor, at du læser artiklen, og herefter vurderer hvordan eksemplerne kan omsættes, så de passer til din situation.
Udfordringerne med at fange og fastholde det ønskede publikum
En af de vigtigste udfordringer der skal adresseres, og som gælder for alle infoskærme og digitalskilte, handler om at fange og fastholde det ønskede publikum.
Vi lever i en verden af opmærksomhedskrævende elementer, som konstant kæmper om at fange vores fokus. Det kan være personer, som ønsker at tale med dig, alarmer der gør dig opmærksom på farer, højttalerudkald der vil fortælle om forsinkelser på en togstation m.m.
Blandt alle disse elementer, er der en sand mester i at fange og fastholde vores fokus – nemlig vores smartphones. De indeholder apps, vi selv har installeret, og de er i stand til at holdes os fanget med notifikationer, som gennem lyd og rystelser fortæller os, at nu er der nyt indhold på telefonen, som vi bør kigge nærmere på.
Det er smartphonen, og de øvrige elementer du ”slås” med, når du skal forsøge at fange og fastholde interessen for dine infoskærme og digitalskilte. Og lykkes du ikke med det, er der ingen der ser dine skilte. Og et skilt der ikke bliver set, har ikke rigtig noget formål. Eller sagt lidt anderledes – så giver din investering i et digital signage setup ikke det forretningsmæssige afkast, det har potentiale til.
Inden jeg går videre, skal jeg måske lige uddybe, hvad jeg mener med ordet ”publikum”.
Infoskærme og digitalskilte bruges – som allerede nævnte – til mange forskellige formål. Er det en skærm i en butik, vil publikum være de besøgende i butikken. Altså kunder eller potentielle kunder. Er det en infoskærm i en lufthavn, vil publikum være rejsende som f.eks. søger efter flyafgangsinformationer. Taler vi om skærme i en familiepark, er publikum de gæster der besøger parken osv. osv.
Kort sagt – publikum kan være kunder, rejsende, gæster m.fl. Altså er publikum dem du ønsker at kommunikere til via dine skærme.
Ok – så nu kender vi udfordringen, men hvordan tackler vi den så? Det er præcis det, vi skal kigge nærmere på, i den resterende del af artiklen.
Godt indhold starter med et mål
”For den, der ikke ved, hvilken havn han styrer imod, er ingen vind gunstig” – citat fra Seneca Den Ældre ca. 54 år før Kristi fødsel.
Dette gamle citat siger ret præcist, at hvis ikke man har et mål for hvor man skal hen, så kan man ikke udføre aktiviteter, som skaber værdi. Eller helt kort – du er nødt til at have et mål, før du ved hvilke indsatser du skal arbejde med, for at få bedste muligt afkast af din investering i digital signage.
Og det gælder også for dine skærme. Når du arbejder med at skabe godt indhold, er det vigtigt du ved, hvilket mål du har med dine skærme. Skal de understøtte salget i din butik? Skal de holde medarbejderne up-to-date med vigtige virksomhedsinformationer? Skal de optimere oplevelsen for de besøgende i din forlystelsespark?
Hvis ikke du har et mål – hvad er så dine kriterier for at udvikle / udvælge det indhold der skal vises?
Fra mål til formål
Dit mål med investeringen i infoskærme og digitalskilte bør defineres som ”en retning” eller en intention om du vil. F.eks. ”Vi ønsker at understøtte salget af produkter i vores butikker gennem anvendelse af digitalskilte”.
Med det mål som rettesnor, ligger det fast, at skærmene skal vise indhold, der understøtter salget af produkter ude i butikkerne.
Men hvilken betydning har det for udviklingen af godt indhold?
For at svare på det spørgsmål, må vi kigge på, hvilke skærme der er i hver enkelt butik. Ved at lave denne gennemgang, kan vi definere formålet for den enkelte skærm i hver enkelt butik.
Med andre ord, så går vi ned på et niveau, hvor alle skærme i alle butikker skal have defineret et formål!
Det lyder omfangsrigt – men hæng i – for lidt senere i artiklen kigger vi på, hvordan vi evt. kan arbejde lidt mere overordnet med at definere formålet for den enkelte skærm. Det er her vi kigger på gruppering af formål og indhold.
Lad os arbejde videre med målet fra tidligere. Altså at: ”Vi ønsker at understøtte salget af produkter i vores butikker gennem anvendelse af digitalskilte.”
For at definere formålet med den enkelte skærm, kan vi tage udgangspunkt i butik x. Lad os antage, at butik x har 3 skærme. I dette tilfælde skal vi derfor definere formålet med de 3 skærme i butik x, og vi ved, at de skal understøtte målet om at bruge skærmene til salg af produkter i butikken.
Prøv at standse op her!
Brug 5 minutter på at skrive en note, hvor du definerer formålet for de 3 skærme i butik x, som du umiddelbart tænker de kunne anvendes.
[…]
Fik du defineret formålet for hver enkelt skærm? Ellers vil jeg lige gentage opfordringen. Det er en sjov lille øvelse, som kan være en fin øjenåbner i forhold til at arbejde med godt indhold. Det vender vi tilbage til.
Formålet definerer rammerne for godt indhold
Hvis du forud for denne artikel, var blevet bedt om at kommer med et bud på, hvad der kunne være godt indhold til dine skærme, ville du måske ”bare” tænke, at der skulle attraktive tilbud på dem alle?
Umiddelbart vil det vel gavne målet om at skærmene skal understøtte salget i butikkerne?
Hvis du spørger mig, er svaret ”Nej.” Og det er måske en lidt firkantet holdning, så ta’ mit nej som en lille provokation, som jeg uddyber løbende gennem denne her artikel.
Jeg kunne jo starte med et modspørgsmål: ”Hvor mange reklamer gider du selv kigge på?” Og så kunne jeg supplere med spørgsmålet: ”Tænker du, at dine reklamer kan tiltrække og fastholde potentielle kunder, der går rundt med deres mobiltelefon i hånden?”
Og det bringer mig tilbage til formålet med dine infoskærme og digitalskilte.
Det er nemlig det definerede formål med den enkelte skærm, der skal sikre, at skærmene bedst muligt understøtter dit mål. Og derfor skal alle skærmene ikke ”bare” vise attraktive reklamer med gode tilbud i din butik.
Hvis vi kigger på de 3 skærme i butik x, så kunne vi overveje at placere dem således, at 1 skærm stå ved indgangen, 1 skærm står centralt i butikken, og 1 skærm står ved et udstillingsbord med nogle udvalgte produkter vi ønsker at promovere og sælge.
Med det som udgangspunkt kunne vi definere følgende formål for de 3 skærme:
Skærm 1 ved indgangen:
Fang forbipasserende potentielle kunders opmærksomhed.
Skærm 2 centralt i butikken:
Vis vej til det sted i butikken, hvor produkterne som promoveres på skærm 1, står placeret.
Skærm 3 ved udstillingsbordet:
Vis salgsunderstøttende reklamer der gentager budskaberne fra skærm 1.
Var det de samme – eller tilsvarende formål – du skrev ned i opgaven herover? Hvis svaret er ”Ja”, så er du godt klædt på til at udnytte dine skærme optimalt. Hvis svaret er ”Nej”, så find tryghed i, at du LANGT fra er den eneste. Og der er jo faktisk også derfor, at jeg skriver denne artikel.
Med formålet på plads, har vi også rammerne for hvilket indhold vi skal udvikle / udvælge til de enkelte skærme.
Fang og fasthold publikums opmærksomhed
Det er jo nemt for mig at sige, at skærm 1 i vores eksempel, skal vise indhold der kan fange kundernes opmærksomhed. Hvordan gør du lige det?
Desværre findes der ikke nogen konkret anvisning på, hvordan du fanger kundernes opmærksomhed. Men jeg har jo allerede være inde på, hvad der IKKE fanger kundernes opmærksomhed – nemlig skilte der kun viser reklamer. Så du kan også bruge udelukkelsesmetoden, når du skal sikre, at indholdet falder inden for rammerne af skærmenes formål.
Når du skal fange kundernes opmærksomhed, kan du også tænke i relevans. Altså – hvor relevant er det indhold jeg viser. F.eks. er det langt mere relevant at vise indhold som f.eks. regntøj, paraplyer, varme drikke og lignende når det regner og er koldt. Og netop digitale skilte, har den fordel, at de selv kan skifte indhold i forhold til omgivelserne som f.eks. vejret, tidspunkt på året / dagen m.m.
Men relevans kan også knytte sig til aktualitet. Er der f.eks. lige offentliggjort en rapport om stråling i forbindelse med brug af mobiltelefoner, kan det også være et relevant emne, hvis du sælger smartphones.
Lad os bruge stråling fra mobiltelefoner som eksempel på indhold til de 3 skærme i butik x.
Skærm 1 – det som skal fange potentielle kunder der går forbi butikken.
Hvilken af de to nedenstående skilte tænker du ville have størst effekt i forhold til at fange forbi passerende potentielle kunders interesse?
Jeg skal måske lige påpege, at begge skilte har det samme mål – nemlig at understøtte salget i butikken. Men hvilke tror du har størst potentiale for at trække kunder ind i butikken, og dermed øge sandsynligheden for et salg?
Hvis vi kigger på det første skilt, så henvender det sig til alle personer der har børn. Ligeledes vises det på et tidspunkt, hvor der netop er udgivet en rapport om stråling fra smartphones til børn.
Det efterfølgende skilt er det traditionelt reklameskilt for den nye iPhone telefon. Det henvender sig til dem der er på udkig efter en ny smartphone. Aktualiteten kan ligge i at det er en ny model der annonceres og at man kan få tilskud ved at indlevere sin gamle mobiltelefon.
Jeg ved ikke hvad du tænker, men min påstand er, at langt flere vil blive fanget af det øverste skilt. Her reklamerer man ikke for et produkt, men tilbyder en løsning på et problem, som alle forældre nok har interesse i.
Eksemplet skal gerne fremhæve, at indholdet har langt større sandsynlighed for at fange og fastholde publikum, jo flere det henvender sig til. Og som et element i at vurdere hvor mange indholdet henvender sig til, er relevans (aktualitet) et centralt emne at forholde sig til.
Skal vi tage et eksempel mere?
Så prøv at overveje følgende.
Hvilket skilt tror du vil have størst effekt i forhold til at fange og fastholde kunder i en tøjbutik? Skilt 1 som viser reklamer for t-shirts med 20% rabat, eller skilt 2 som viser en rabatkode som kunderne kan indløse ved kassen, og få 20% rabat på alt i butikken den pågældende dag?
Mon ikke du også tænker skilt 2?
Hvorfor – fordi det er et langt mere attraktivt tilbud. Det rammer ALLE kunderne i butikken, og ikke kun dem som er på udkig efter t-shirts. Med andre ord – det er relevant for alle kunderne og ikke kun nogle ”få”.
Skærm 2 – Skal vise kunderne i den retning, hvor produkterne fra skærm 1, kan ses i butikken
Når først vi har ”fanget” en kunde, er det vigtigt at fastholde interessen for vores produkter. I dette tilfælde er det indholdet som vises på skærm 1 ved indgange, som har trukket en kunde ind i butikken.
For at fastholde interessen, skal det være nemt at finde det område, hvor produkterne som matcher budskabet på skærm 1, er placeret. Og det er netop det formål vi har defineret for skærm 2.
Godt indhold til skærm 2 skal derfor udarbejdes / udvælges ud fra et formål, der handler om at vise vej.
Rent praktisk kan det være en god ide at gentage dele af indholdet fra skærm 1, således det er let genkendeligt at skærm 2 viser relevante informationer der knytter sig til skærm 1. Men skærm 2 behøver ikke KUN vise vej til det indhold der er vist på skærm 1.
Det kan være en god ide at “prøve sig lidt frem” i forhold til hvilket indhold der fungerer bedst på skræm 2. Udgangspunktet skal blot være, at formålet er at vise vej til de produkter som skræm 1 har skabt opmærksomhed omkring.
Skærm 3 – Vis salgsunderstøttende materialer der gentager budskaberne fra skærm 1
For de fleste ejere af digitale skilte er indholdet til skærm 3 nok det man har nemmeste ved at udarbejde / udvælge. Her handler det nemlig om at promovere de produkter man sælger som passer ind til de budskaber der blev vist på skærm 1.
Med andre ord, så er det her at selve salget skal ske.
På dette tidspunkt har vi fået kunden ind i butikken på baggrund af et problem (børn der udsættes for stråling) som kunden ønsker løsninger til. De er med andre ord klar på at modtage input som er salgsrettede.
Men det er vigtigt at det ikke bare er ”standard reklamer” fra producenten man viser. Der skal stadig være en klar kobling mellem produkterne og den løsning der tilbydes.
Opsummering – Fra mål, til formål til rammerne for godt indhold
Hvis vi skal prøve at samle lidt op, så udvikler / udvælger du godt indhold ved at have et mål med investeringen i digitale skilte. Med udgangspunkt i dette mål kan vi definere formålet med de enkelte skærme, og dermed sætte rammerne for hvad der vil være godt indhold at vise på de enkelte skærme.
Men hvad nu hvis man har mere end 3 skærme i en butik?
Her skal der ikke nødvendigvis være et unikt formål for hver enkelt skærm. I stedet kan det give god mening at gruppere skærmene så de deler et fælles formål.
Tager vi udgangspunkt i det gennemgåede eksempel men i stedet kigger på en butik der har 10 skærme, kan man f.eks. placere 3 skærme ved indgangspartiet og gruppere dem så del deler samme formål som skærm 1. Altså har man 3 skærme med det formål at tiltrække opmærksomheden fra forbipasserende personer. Hvorvidt man også vil gruppere indholdet, således de 3 skærme også deler indhold, eller det giver bedre mening at vises separat indhold – dog med samme formål – må komma an på en prøve.
På samme måde kunne man have 4 skærme med formålet at vies vej, og så bruge de sidste 3 skærme på salgsfremmende budskaber. Igen – man grupperer formålet og overvejer herefter om de skal vise separat eller samme indhold.
Konklusionen er blot, at man kan gruppere skærme der deler samme formål, og så overveje, om de evt. også skal dele indhold, eller det giver bedre mening at de har fælles formål men individuelt indhold.
Afsluttende bemærkning
”Et skilt der ikke bliver set, er værdiløst” – det vil du kunne høre mig sige rigtig mange gange, fordi det uden tvivl er det vigtigste budskab at have med sig, hvis du vil have maksimalt afkast af din investering i infoskærme og digitalskilte. Og lidt apropos emnet investering, så er der mere info om pris og fordele ved anvendelse af digital signage på dette link.
Som det fremgår af artiklen, er det vigtigt at have et mål, og omsætte det til formål for den enkelte skærm eller gruppe af skærme.
Med udgangspunkt i formålet, er det langt nemmere at definere hvilket indhold der skal være på skærmen, for at det fungerer bedst muligt. Og det er vigtigt at huske på, hvordan du rammer den bredeste målgruppe ved at tænke i relevans. Jo flere et skilt er relevant for, desto større er chancen for at fastholde publikum og påvirke deres interesse for dit mål.
Husk at infoskærme og digitalskilte ikke KUN er til reklamer, og at stort set alle synes reklamer er uinteressante i forhold til at fange vores interesse.
Overvej om du kan lave en contentplan der kan hjælpe dig med at udvikle / udvælge godt content med afsæt i skærmens formål.
Og vigtigst af alt – dine infoskærme og digitalskilte har et kæmpe potentiale. Men hvis du hovedløst bruger dem til bare at vise content uden nogen særlig grund, så er du på vej i den forkerte retning.