Hvad er skærmopløsning?
Kort fortalt, så er skærmopløsningen defineret ved antallet pixels (punkter) der vises på skærmen. For at gengive indholdet så det fremstår tydelige på dine skilte, er det vigtigt at gøre nogle overvejelser om afstanden hvorfra man forventer at publikum skal kunne se indholdet.
Skærmen er opbygget vertikalt af kolonner og horisontalt af rækker. Det er disse rækker og kolonner som anvendes når man taler om skærmopløsningen.
Her i 2023 er det meget almindeligt at en traditionel Tv-skærm anvender HD (også kaldt FHD) opløsning som består af 1920 x 1080 pixels. Altså 1920 horisontale punkter fordelt på 1080 rækker. De er dog på vej til at blive erstattet af 4K (også kaldt UHD) skærme som har en opløsning på 3840 x 2160.
Hvad er pixel tæthed og hvilken betydning har det?
Tætheden af pixels er typisk noget der tales om, når der anvendes LED paneler til at bygge skærmen med.
Jo tættere pixels sidder, desto finere fremstår billedet. Har du f.eks. 32 x 32 pixels i et panel, og selve panelet er 50 x 50 centimeter, så vil det blive noget grovere at se på, end hvis de 32 x 32 pixels fordeles på et panel der er 10 x 10 centimeter.
Omvendt, så vil panelet på 50 x 50 centimeter kunne ses på længere afstand, ganske enkelt fordi det fylder mere. Og jo længere væk man står, desto mindre vigtigt er det at have en høj pixeltæthed.
Med ovennævnte dimensioner betyder det, at hvis man vil lave en skærm der er 100 x 100 centimeter, så skal man bruge 2 paneler horisontalt og 2 paneler vertikalt hvis det bygges med 50 centimeter panelerne. Dette vil give en opløsning på 32 pixels pr. panel. Altså 32 + 32 pixels horisontalt = 64 pixels, samt 32 + 32 pixels vertikalt = 64 pixels. Og skærmopløsningen ville derfor blive 64 x 64 med en fysisk skærm på 1 x 1 meter.
Bruger vi panelerne på 10 x 10 centimeter, skal vi i stedet bruge 10 paneler både horisontalt og vertikalt for at skærmen fysisk får en dimension på 1 x 1 meter. Opløsningen vil være 10 paneler x 32 pixels = 320 pixels både horisontalt og vertikalt. Altså en skærmopløsning på 320 x 320.
Så med 10 centimeter panelerne får vi altså en noget større opløsning og dermed finere billede end vi gør med 50 centimeter panelerne, når vi bygger en skærm på 1 x 1 meter.
Og hvorfor så ikke bare bruge 10 centimeter panelerne?
Ja du har sikkert gætte det – det er nemlig fordi, at jo tættere pixels sidder, desto mere koster et panel. Og hertil kommer, at der jo skal bruges langt flere paneler, hvis vi skal bygge en skærm af en vis størrelse.
Hvor mange skærmopløsninger findes der?
Der findes ikke en opgørelse over hvor mange skærmopløsninger der findes. Årsagen hertil skyldes, at man principielt kan bygge skærmstørrelser vha. LED paneler, i præcis de dimensioner man måtte ønske sig. Typisk dog i multiplum af 8, som følge af måden computere fungerer på.
Taler vi om ”traditionelle” Tv- og computerskærme, så er der i skrivende stund HD, FHD, UHD og 8K UHD opløsninger som man kan finde hos sin forhandler. Men udviklingen stopper helt sikkert ikke her, og jeg er sikker på, at vi også i fremtiden vil se skærmstørrelser som er større end disse.
Hvordan påvirker skærmopløsningen billedkvaliteten
Billedkvalitet er et lidt underligt begreb, fordi opfattelsen af kvalitet er individuel. I virkeligheden handler billedkvalitet mere om hvor skarpt og detaljeret man kan vise sine medier.
Her er det vigtigt at huske på, at resultatet aldrig kan blive bedre end det input man giver. Hvis man f.eks. forsøger at gengive en video, der er optaget i FHD (1920×1080) på en UHD (3840×2160) skærm, så ”mangler” der ganske enkelt nogle pixels.
Her kan man vælge at beholde den skærmopløsning videoen er optaget i, eller skalere videoen op. Beholder man den opløsning videoen er optaget i, vil det kun blive vist på 1/4 af skærmens flade. Den fremgangsmåde kan gøre det svært at se, hvis man står lidt på afstand af skærmen. Vælger man at skalere videoen op, så den bliver vist på hele skærmens flade, skal de manglende pixels ”tilføjes”. Her findes der mange forskellige algoritmer til at beregne de manglende pixels. Men uanset hvilken beregning der anvendes, vil det have en negativ indflydelse på skarphed og detaljer.
Har man sine medier i en opløsning der passer til den skærmopløsning der anvendes, vil man have det mest optimale udgangspunkt for at opnå den bedst mulige billedkvalitet. Og her gælder det, at jo højere en opløsning man har på sine skærme, desto flere detaljer og større skarphed kan man opnå.
De skærme man bruger til digital signage løsninger anvender typisk det man kan kalde for ”kvalitetskomponenter”. De er bl.a. testet så de kan anvendes op til 24 timer i døgnet, og henvender sig derfor mere til forretningssegmentet, end de henvender sig til den traditionelle forbruger. Prisen for digital signage skærme er derfor også højere, og det påvirker naturligvis også hvilken skærmopløsning man bør vælge. Herudover er det vigtigt at huske på, at selv om det kan være fristende med store flotte digital signage skærme, så kan den fysiske størrelse også spille ind, når der skal findes en optimal placering til skærmen.
Med andre ord, så påvirkes både pris og størrelse også når man øger skærmopløsningen for at opnår en bedre billedkvalitet.
Hvordan ændres skærmopløsningen?
Der findes ikke nogen generisk vejledning på hvordan man ændrer en skærmopløsning. Ændringen af skærmopløsningen gennemføres på forskellige måder, alt efter hvilket system / skærm man arbejder med.
På LED paneler som anvendes i mange digital signage løsninger, kan det være en ret teknisk tung opgave at ændre opløsningen. Her er det lidt anderledes med traditionelle skærme, hvor det kan være indstillinger der er tilgængelig i en on-screen menu.
Når det så er sagt, så bør ændring af skærmopløsningen ikke være noget man kaster sig over ret ofte. Typisk er det noget leverandøren af skærmene til din digital signage løsning sætter op, og så skal der ikke ændres mere på det efterfølgende.
Jeg vil altid anbefale, at du taler med leverandøren af din løsning inden du kaster dig over at lave ændringer på dine skærme. Som sagt kan det være en ret kompliceret opgave, og en forkert indstilling kan påvirke hvad og hvilke dele af dit indhold der vises på skærmen.
Hvilken skærmopløsning skal jeg vælge?
Det korte svar er, at du skal vælge den skærmopløsning som passer til den skærm du har købt. Som nævnt herover, har du det bedste udgangspunkt for at få en optimal billedkvalitet, hvis medier og skærmopløsning matcher hinanden.
Det samme gælder i forhold til den opløsning den specifikke skærm er bygget til. Køber du f.eks. en FHD-skærm, bør du således vælge en opløsning på 1920×1080. Ved at vælge en indstilling der matcher skærmens specifikationer, har du en 1:1 relation mellem det der skal vises og skærmens opløsning.