Hvis du ikke er opmærksom på hvad du sender af budskaber på dine digitalskilte, risikerer du at ”træne” dine kunder til at kigge væk. Og hvis dine skilte ikke får opmærksomhed, er det ikke underligt, hvis værdien af din investering udebliver.
Har du investeret i digitale skilte – eller det som på engelsk kaldes for digital signage – så er det naturligvis fordi, du har nogle budskaber, som du gerne vil sende til dine kunder. Og for langt de fleste, virker det oplagt, at bruge sine digitale skilte til at vise reklamer for de produkter eller services du tilbyder. Men er det nu også en god ide?
Digitale skilte og reklamebudskaber
Hvis du tænker over det – er det så ikke at sidestille med reklamerne i vores postkasse, eller vores email system? Altså et forsøg på at påvirke et stort antal personer med reklamebudskaber, i håb om, at nogle af dem, måske synes du har et godt tilbud?
Og holder vi fast i sammenligningen, hvad sker der så på disse områder?
Vi sætter ”Nej tak” klistermærker på vores postkasser og installerer et spamfilter i vores mail-system – fordi vi ikke gider modtage budskaber vi ikke selv har bedt om. Vi opfatter det som støj !
Som kunde kan det være svært at undgå støj fra digitalskiltene. Jeg kan ikke sige ”Nej tak” til digitalskilte eller sætte et spam-filter på de budskaber der vises. Med andre ord kan jeg acceptere skiltene eller finde et andet sted at foretage mit køb.
Det er min opfattelse, at langt de fleste af os har opbygget en evne til at ignorere den støj som skiltene sender. Risikoen for at kunderne forsvinder, er bestemt til stede, men i hvilket omfang ved jeg ikke præcis.
Generer vi kunderne med digital signage?
Men hvorfor investere i digital signage, hvis det generer støj, og der er risiko for at kunderne forsvinder?
Her skal vi huske på, at det ikke er skiltene som bestemmer budskaberne der vises! Digital signage er et stærkt værktøj – også langt stærkere end mange endnu har fundet ud af. Men det bliver aldrig bedre end det indhold du ”fodrer” det med.
Derfor skal du hoppe ud af rollen som sælger, og i stedet tænke som kunde. Du skal stille dig selv spørgsmål som:
· Hvilke informationer har jeg til rådighed, som kunne have interesse for kunden
· Hvad kan trigge kundens nysgerrighed til at kigge på skærmen
· Afvikling af generelle promotions som giver kunden ”noget ekstra”
Kort sagt – du skal finde emner, du kan vise på skærmen, og som gør kunderne interesseret i at se dine budskaber.
Sådan træner du dine kunder til at kigge på dine skærme
Hvis vi vil have kunderne til at kigge på vores skærme, er vi nødt til at træne dem. De skal vide, at skærmene kan indeholde værdifulde informationer, overraskelser, rabatter m.m. Ting som gør, at de automatisk følger med i hvilket indhold der vises.
Lad os prøve med et par eksempler.
Hvilke informationer har du til rådighed, som kunne have interesse for kunden
Her er der rigeligt at komme efter. Der er de helt lavpraktisk informationer som dato og tid, som altid har interesse. Men det kan også være informationer om trafik / køreplaner for nærliggende transportmuligheder. Korte nyheder og aktuelle vejrudsigt. Hvilke kasser har kort kø. Osv. Osv.
Hvad kan trigge kundens nysgerrighed til at kigge på skærmen
Jeg besøgte på et tidspunkt McDonalds hvor de havde nogle pranks kørende på deres skærme. Det var videoer de havde lavet, hvor drive-in kunderne fik sig lidt af en overraskelse når de kørte frem til luen hvor det skulle have deres mad udleveret. De havde mange varianter – og faktisk ret underholdende.
Men det kan også være mere simpelt. I en musikbutik kan man f.eks. lavet en lille scene hvor man kan stille sig op og prøve noget udstyr. Hvorfor ikke tage nogle video af det, og smide det på skærmen. Så kan kunden fortælle venner og familie, at de lige skal kigge op på skærmen når de kommer i butikken næste gang, fordi ”han er på”.
Hos købmanden i Glud viser han billeder fra events der sker i lokalsamfundet – som f.eks. når der udspringer studenter. De bliver inviteret forbi Brugsen til en gratis øl / vand sammen med uddeleren. Det hele fotograferes og smides på stor udendørsskærm med et tillykke til hver af de studerende i byen. Mon ikke mor, far, nærmeste familie og venner kigger på den skærm, når de kører op til Brugsen?
Afvikling af generelle promotions som kan give kunden noget ekstra
Her handler det om at give kunden noget som alle kan bruge. Fint nok med 17 kr. rabat på kaffe, men hvis ikke jeg skal handle kaffe den dag, er det jo ligegyldigt. Tilbyd i stedet 10% rabat på dagens køb, hvis det oplyser den rabatkode der vises på skærmen.
Hvad med reklamebudskaberne – hvor gør jeg af dem?
Dine traditionelle reklamebudskaber kan du ”drysse” ind blandt det øvrige indhold. Du kan tænke på det efter samme princip som en film på TV, hvor der også kommer reklamepauser fra tid til anden. Pointen er bare – hvis du KUN viser reklamer, så mister dine kunder interessen.
Konklusion
Hvis du udelukkende bruger dine skærme til at vise reklamebudskaber, genererer du ”støj”. Du kan være heldig at ramme et par stykke som er modtagelig, men for alle andre er det irrelevant kommunikation. Og hvis vi ved, at det (stort set altid) er irrelevant kommunikation bliver vi trænet til IKKE at kigge på skærmen.
Omvendt kan du også træne dine kunder til at kigge på skærmen ved at stille relevante informationer til rådighed, trigge kundens nysgerrighed og afvikle generelle promotions.
Og lige en sidste ting…
Husk også på, at digital signage IKKE kun er til reklame brug. Der findes et hav af andre muligheder ved at tænke i infoskærme. Brugt med omtanke, kan digital signage også bruges til:
· Afhjælpe madspild
· Fordele presse på spisesteder i en familiepark
· Hjælpe en kunde med at købe det produkt der bedst matcher kundens krav
· Digital storytelling
· Intern kommunikation,
· Vise lokaleinformationer på et konferencehotel
…